Aktivering

Aktiveringskurs

Ett naturligt och lyckligt hundliv handlar om att få vara aktiv och göra roliga saker tillsammans med de övriga i familjen. Det finns ett naturligt behov hos alla hundar att vara aktiva och om detta inte tillfredsställs, blir hunden understimulerad och kan utveckla problem beteenden. Och nästan hälften av alla hundar i vårt land är just understimulerade. Promenader räcker inte som aktivering för våra hundar och det leder till massa överskottsenergi – som kan leda till att hunden mår dåligt, blir passiv / hamnar i ”vänteläge” eller hittar på egen sysselsättning som vi kanske inte uppskattar så mycket.

På den här kursen kommer vi gå igenom hur man enkelt i vardagen kan aktivera sin hund, så att hunden får ett meningsfullt liv där god kost, sömn, motion och aktivering blir väl balanserat.
Många ”vardagliga” problem kommer att tonas bort genom att du hittar på enkla uppgifter i vardagen, som ni tillsammans kan hitta på hemma eller under promenaden.

Så för en hund, är mental aktivering ett av dagens viktigaste inslag. Mental aktivering tar mycket psykisk energi och hunden blir trött på ett sunt och naturligt sätt och därmed harmonisk. En hund som varit ute och rört sig hela dagen blir inte så trött som om hunden blir aktiverad mentalt.

Under dessa fyra kurstillfällena kommer vi titta på fyra olika områden inom aktivering. Och för att det ska vara så tillfredställande som möjligt så kommer vi titta på fyra områden som hunden är ”programmerad” för.

  1. Nosarbete – hundars luktsinne är ofattbart mycket större än vårat och hunden har använt sitt luktsinne i alla tider.
  2. Lärande – hundar lär av varandra - språk, signaler och hur flockmedlemmar beter sig. Vi kan läsa oss mer om hundens språk och hur den kommunicerar och genom det försöka få hunden att uppfatta och förstå olika roliga uppgifter – både nyttiga saker som att hämta grejer och konster som är mest på skoj.
  3. Problemlösning – Vi kan bjuda på lite utmaningar genom att ge hunden en uppgift, tex låta hunden lista ut hur den kommer åt en sak som man gömmer under en mugg tex.
  4. Balans – En hund kan utan att snubbla springa snabbt i högsta farten i svår terräng även i mörker på natten. För att klara sådana prestationer är storleken på den delen av hjärnan som är ägnad till fysisk kontroll och balans, högt utvecklad hos hunden. Tyvärr är vi alldeles för bekväma med våra hundar, så vi bör hitta lite kroppsliga utmaningar för hunden.

Kriterier

Ålder/Förkunskap: För alla hundar. 

Kurslängd: Endags kurs

Deltagare: Minst 4 och Max 7 deltagare.

Pris inomhus i Hallsta: 

Pris utomhus i Irsta: 600:-

Aktuell kurs:  27/4 kl 10-14

Anmälan är bindande

Intresserad av att gå denna kurs?